2015-08-08

Alla dessa kläder

Jag har förstått att många har svårt att göra sig av med kläder. Jag är själv inget undantag. Jag har rensat en hel del genom åren, även innan jag påbörjade min minimalistiska resa. I senaste flytten skänkte jag en hel säck kläder som stått på vinden väldigt länge. För att inte få för mig att jag kanske ville spara något skänkte jag den utan att gå igenom innehållet. Det kändes enklast så. 

De senaste åren har jag inte köpt särskilt mycket kläder. För över fyra år sedan insåg jag att jag hade väldigt mycket kläder som passade och som var fullt funktionsdugliga. Sedan dess har inte många plagg inhandlats. Några, ja, men inte många.

Det finns några saker som kan vara hjälpsamma när man ska rensa bland kläderna och skapa den där minimalistiska garderoben där man slipper gräva med ljus och lykta för att hitta det man vill ha.

Stil:
När det kommer till kläder så kan det underlätta rensandet att veta vad man har för stil. Försök komma fram till vad du gillar att bära och vad du känner dig bekväm i. Själv har jag rensat ut nästan alla kläder som inte är svarta eftersom jag inte tycker om att bära färgglada kläder. Tidigare inköp av  plagg "i någon rolig färg" har endast resulterat i kläder som aldrig använts.

Acceptans:
Det kan vara lättare sagt än gjort, men att acceptera att man blir äldre och växer ur kläder är ett stort steg i rätt riktning. Även om kläderna passar kan det vara så att du inte kommer att sätta på dig dem ändå eftersom du mentalt växt ur dem. Att man förändras med tiden är sunt och därför ska du inte ha dåligt samvete för att den där kjolen du använde så mycket när du var 27 har hängt oanvänd i två år. Acceptera att plagget gav dig mycket när det begav sig och gå vidare, säkerligen har du ett annat favoritplagg nu. Är ditt gamla älsklingsplagg i gott skick så skänk det vidare, någon annan kanske kan få samma glädje av det som du haft.

Funktion:
När man bantar ner sin garderob är det bra att tänka på vad man faktiskt använder för kläder och när. Går man ofta hemma i mysbyxor och hellre tillbringar helgen i hemmet än ute på galej, ja då kanske det kan vara okej att äga två par mysbyxor och en finklänning. Tvättar du varannan vecka så kanske det inte är möjligt att bara ha 7 par strumpor.

Antal:
Snöa inte in för mycket på antal. Bara för att andra minimalister har 10 plagg i sin garderob måste inte du ha det. Har du svårt att rensa ut i garderoben så låt det ske stegvis och känn efter hur mycket kläder som är ditt lagom-antal. 

Du är inte världens mittpunkt:
Såvida du inte är megakändis och har en hel drös paparazzifotografer i hasorna större delen av dygnets timmar är det ingen som kommer komma ihåg att du haft samma outfit till de senaste tre tillställningarna du varit på. Så länge du är hel och ren kommer ingen att anmärka på att du inte ständigt dyker upp i nya kläder. Om någon mot all förmodan skulle döma dig endast utifrån dina kläder är det knappast personer du vill umgås med ändå, eller?

Ett annat tips om du har svårt att skiljas från något som du vet med dig att du inte kommer använda igen, är att bestämma en tidsram. Sätt en tidsgräns, t.ex. en månad, och lägg upp plagget till försäljning (på Tradera eller dylikt) och om det inte blivit sålt inom denna tidsgräns skänker du det till secondhand.

Det finns en fälla man ska akta sig för att trilla ner i när man rensar garderoben. Den där tröjan du slitit ut så totalt att du inte längre kan visa dig i den utanför hemmet. Ja, den med hål och fläckar som inte går bort. Nej, den är inte okej att spara som "mysplagg att ha hemma". Det är lätt hänt att man undviker svårigheten att göra sig av med ett plagg genom att säga att "den här kan jag ha som myströja när jag är hemma". Har du redan tre andra mysiga tröjor som du brukar ha hemma så varför spara sådant som redan tjänat ut sitt syfte? Naturligtvis förtjänar du att ha bekväma kläder, men du förtjänar också att ha kläder som du kan känna dig fin i, även om det är myskläder som du bara ska lunka runt hemma i.

Vad är ditt bästa tips för att underlätta rensandet av garderoben?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar