2015-08-27

Danshari

Det är intressant att se att det inte bara är vi i väst som intresserar oss för utrensning av hemmet, även i öst är fenomenet stort. Jag läste i en artikel av Michael Hoffman att i Japan finns uttrycket danshari. Danshari är ett ord sammansatt av 3 kanjitecken som vart och ett står för 'att avvisa' (dan), 'att kasta bort' (sha) och 'att skiljas från' (ri). Rent allmänt betyder uttrycket att rensa upp, men det finns psykologiska och religiösa dimensioner inbäddat i konceptet. Utöver att göra sig av med fysisk bråte och röra inkluderas även mentala diton.
Danshari kan ses som ett botemedel, eller åtminstone en typ av behandling, på vår tids största sjukdom: omåttlighet. I de rikare länderna målas överflödet upp som något att sträva efter, och det framställs som en rättighet. Andra länder vill hänga på i karusellen och miljön tar extrem skada. Den i Japan baserade miljöforskaren och skribenten Richard Evanoff, berättade i november 2010 för The Japan Times att det skulle krävas fem planeten jorden för att alla skulle kunna leva som de flesta amerikaner gör. Alla, och inte minst planeten, skulle med andra ord dra nytta av att konsumtionen hejdades.

Ordet danshari må vara nytt, men konceptet är det inte. De flesta japaner känner till grundtanken via wabi, som är en del av zen. Wabi är att nöja sig med det enkla.
Danshari är vad du gör det till, och ju mindre du tänker desto mer är det. Jag gillar konceptet och att det inkluderar så många aspekter. I grund och botten är buddhismens den gyllene medelvägen en bra måttstock. Och påminner inte den där medelvägen lite om vårt svenska "lagom är alltid bäst"?Originalartikeln om danshari är från The Japan Times, 2011-02-27, och du hittar den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar