2015-08-07

Den bortglömda, men ack så sköna, hemestern

Jag har sett att många förknippar minimalism med att resa mycket. Många prioriterar det och anser att ägandet av mindre saker ger mer frihet och mer resemöjligheter. Tycker man att det passar en så säger jag bara "Go for it!". Själv är jag inte så mycket för att resa. Både jag och maken kom till insikt för något år sedan att vi gärna vill vara sådana som tycker om att resa, men det är vi inte. På ett sätt var det en lättnad att komma till insikt om detta. Vi tycker att det är stressigt att resa och båda föredrar att vara hemma framför att dra iväg någonstans på semestern. Jag kan tycka att resa i Sverige (svemester) är lagom, vilket vi dock inte gör särskilt ofta. Vi har ju båda våra familjer i andra landskap så lite åkande blir det ju ofta på semestern och det tycker vi räcker gott och väl.

Jag är med andra ord starkt för begreppen "hemester" (semestra hemma) och "svemester" (semestra i Sverige).

I år har vi förutom resan till bådas respektive familjer bara varit hemma. Jag har inte haft någon riktig semester än i och för sig, men ändå. Ingen av oss tycker att det är roligt att åka på badsemester och ligga på stranden. Om vi reser, reser vi hellre till en större stad. När vi väl reser planerar vi inte vad vi ska göra varje dag på resan, vi vill inte rusa runt och sedan vara helt slut när vi kommer hem. Vi brukar unna oss sovmorgon och tröttnar vi på att turista efter mindre än halva dagen så gör det ingenting. Man får faktiskt göra vad man vill med sin semester. Vill man ligga hemma och inte göra någonting så ska man inte ha dåligt samvete för det. Semestern är ju till för att vila.
När jag jobbade på mitt tidigare jobb oroade sig alla alltid över att få dåligt väder på sin semester. Jag var känd för att alltid pricka in de regnigaste veckorna och ingen ville ha semester samtidigt som jag. Det störde mig aldrig om det regnade större delen av min semester. Regnar det och det är sommar behöver man inte ha dåligt samvete för att man ligger inne och tar det lugnt. Vi är ju uppfostrade i Svergie med att "om det är soligt ska man vara ute". Därför upplever jag ibland en viss press att komma ut och göra saker när solen skiner. Det har till större delen släppt numera. Jag bestämmer själv över min tid och vad jag vill lägga den på. Idag, denna sköna fredag, känner jag en extrem städlust. Jag har redan hunnit skura i sovrummet och jag tror bestämt att badrummet står på tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar