2015-09-13

Hemmabiblioteket

Jag har ett tag tänkt på att det här med att samla på böcker, det är allt bra konstigt. Eller, egentligen är det ju inte konstigare än att samla på något annat. Det jag tycker känns lite märkligt är att man gärna vill ha böcker, men man använder dem inte. I ärlighetens namn kan jag ju erkänna att jag äger fler böcker än vad jag använder. Och ja, man kan använda böcker. Och då menar jag inte som stöd för att stabilisera rangliga bord eller tända brasor. När jag pratar om använda menar jag att man aktivt plockar fram boken och läser i den alternativt slår upp saker om det nu råkar vara en typ av ordbok.


Jag räknade mina böcker för ett tag sedan. Trots att jag rensade en hel del innan sommaren insåg jag att jag har över hundra böcker. När ska jag hinna använda alla dessa? Jag har tänkt försöka banta ner min boksamling till ca 50 böcker. Till att börja med. Nu äger ju min man väldigt mycket mer böcker, men dessa får han själv råda över. Hans kylskåpstunga formelböcker kan säkert fungera som mordvapen vid en eventuell zombieapokalyps.
Den (tack vare mig) välorganiserade bokhyllan på bilden är vår stora bokhylla. Ja, vi har fler. Vi har två till (som alltså är mindre). Dessutom har vi en hylla strax under taket i vardagsrummet. Min fantastiskt genialiska plan är att vi ska banta ner antalet böcker i hushållet så att de ryms i de två mindre och på "takhyllorna". Den stora bokhyllan är alltså tänkt att den ska flytta i framtiden. Min man verkar känna sig orolig över detta, men jag är filbunkslugn och säker på att detta är genomförbart. Han kommer med argument som att det är så trevligt med böcker. Ja, det tycker jag också. Men vi måste inte ha ett komplett bibliotek för det.

Tänk alla gånger man flyttat och släpat på kartong efter kartong med böcker som man haft på vinden! Jag har upplevt att böcker varit lite svårt att göra sig av med, i alla fall till viss del. Jag har en hel del ordböcker efter år av språkstudier. Vissa använder jag nu i jobbet, men exempelvis rysk-svensk ordbok kan jag ju inte påstå att jag använder ens månadsvis. Någonstans hoppas jag ju att jag en dag ska plugga ryska igen, men i ärlighetens namn vet jag ju att det inte kommer att vara inom de närmaste åren. Jag har helt enkelt valt att fokusera på de andra böckerna och låtit ordböckerna bero tills vidare. Jag kommer säkert dit så småningom. Var sak har sin tid.

Hur resonerar du i rensandet av böcker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar