2015-11-18

Skor - en tusenfotings bekännelse

Jag har alltid älskat skor. När jag var liten och fick nya skor sov jag i dem. (Min kusin sov i sina skridskor så jag var i alla fall inte värst.) När jag flyttat har hela kartonger (i plural) innehållit endast skor. Visst, dessa lådor vägde ju inte så mycket, men skor tar plats. Jag har (äntligen) kommit till insikt om hur mycket skor jag faktiskt äger. Det gjorde jag i och för sig för nästan fem år sedan när jag införde skostopp. Jag insåg en dag att jag hade nog, samt att skorna praktiskt taget aldrig slets ut eftersom de hela tiden byttes ut mot nya och därför hamnade på "lager". I och med vår flytt till nuvarande lägenhet för snart tre år sedan åkte ett ganska väsentligt antal iväg till Myrorna. Jag har inte saknat ett enda par.

Skor känns som en typisk produkt som tjejer/kvinnor konsumerar i överflöd. Kanske blev många i min ålder skadade av Carrie Bradshaws ohälsosamma skoshopping i Sex and the City, vad vet jag. Jag minns det avsnitt då Carrie inser att hon kanske inte har någonstans att bo, samtidigt som hon äger skor för astronomiska summor. De flesta inser nog inte när de står i sin walk in closet hur mycket pengar som hänger omkring dem. 

Idag kan jag inte säga att jag endast äger de skor jag behöver. Däremot kan jag ibland fråga mig själv hur många fötter jag har egentligen. Av antalet skor att döma kunde man ju tro att det var betydligt fler än två.

Jag har det senaste året rensat skor så att sulorna yrt. Jag har skänkt och sålt. Vid en punkt i rensandet upptäckte jag att det blev svårare att göra sig av med skorna. Jag kunde helt enkelt inte skänka fler. Det var i samma veva som jag upptäckte Tradera. Jag testade att lägga upp skorna till försäljning och flera av dem har faktiskt sålts, om än för en nättare summa. Jag tycker dock att det viktigaste är att de kommer till användning.
Numera har jag naturligtvis fortfarande en hel del skor, men alla har ett hem och några sjunger på sista versen (eller egentligen inte om man bortser från att de läcker). Jag saknar ett par riktiga vinterskor och planerar att införskaffa ett par. När jag får tid och lust. Och då är det ett par in, ett par ut som gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar