2016-10-05

Boktips: Konsten att städa - Marie Kondo


Jag läste Marie Kondos bok Konsten att städa förra året när den svenska översättningen kom ut. Jag tyckte att den innehöll en hel del bra tips. Hon berättar om hur hon som liten älskade att sortera och organisera. Trots att att hon sorterade och plockade upplevde hon ändå aldrig att hon uppnådde någon ordning. Hon insåg sent omsider att det inte går att få ordning om man har för mycket saker. Förvaring är ingen lösning för att uppnå ordning.
Kondo har en poäng. Vi pumpas ju fulla med idén om att bra förvaring är lösningen på alla stökproblem. Det finns mängder av smarta lösningar att köpa för att stuva undan sina saker. Förvaringslösningar är en egen industri.
I Japan är Kondo ett känt organiseringsproffs, och kön för att få hennes hjälp är tre månader lång. Hennes metod är ganska enkel. I stora drag går den ut på att sortera och rensa en kategori i taget. Ska du rensa bland dina böcker ska du samla ihop alla böcker i hela hemmet. Ska du rensa kläder ska du samla ihop alla kläder du har, var i hemmet de än förvaras. Denna metod underlättar för att få en översikt över hur mycket du har av varje kategori. Kondo menar att man ska förvara liknande saker på samma ställe så långt det är möjligt. Ett annat tips är att man ska se till att det är enkelt att plocka bort en sak istället för att det ska vara enkelt att ta fram den. Om det är enkelt att plocka undan saken efter att man använt den är sannolikheten större att den blir undanplockad.
Helt klart läsvärd för den som tröttnat på att sortera och organisera. Den här boken "sparks joy"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar