2018-02-21

En guide till zero waste med katt

För hushåll med en eller flera pälsklingar finns självklart hållbara alternativ att kika på. Nedan följer några tips för hur din katt kan få en lite grönare vardag med enkla medel.

Foder och kattgodis
När det gäller mat till katten måste kattens behov komma i första rummet. Behöver din katt specialfoder och detta inte finns att tillgå i annat än plastförpackning finns inte så mycket du kan göra åt saken. Detsamma gäller extremt kräsna katter (de har ju sina egenheter de små liven).
Vissa djurbutiker har torrfoder i lösvikt. Även kattgodis går att hitta i lösvikt, kanske kan du hitta en sort som blir Misses nya favorit.
Om fodret enbart finns tillgängligt i förpackning, återanvänd om möjligt förpackningen till att samla återvinning så återanvänds den åtminstone en gång till.

Kattgodis i lösvikt.
Kattlådan
Det mest hållbara är såklart att katten kan gå ut när den ska uträtta sina behov. För katter i stan kanske detta inte är ett alternativ med tanke på trafik med mera, och då behövs en låda med någon typ av strö.
Många kattsandssorter består av betonitlera som bryts i dagbrott och transporteras långväga innan den når Sverige. Leran går inte att förbränna utan hamnar så småningom på tippen.(1)

Ekologiskt kattströ. Bild från Arkenzoo.se

Till kattlådan finns ekologiskt kattströ på marknaden, bland annat Cat's Best Original (den enda jag testat (och använder), men den är bra och kan rekommenderas). Cat's Best är komposterbar och klumparna kan spolas ner i toaletten. Påsen är dessutom gjord av papper, och precis som med eventuell foderpåse kan den tomma ströpåsen återanvändas för att samla återvinning. Kom dock ihåg att läsa på innan du lägger eventuellt komposterbart strö i komposten, du vill inte riskera att sprida tarmbakterier i grönsakslandet.(2) Har du egen kompost kanske en separat för kattströ är ett alternativ.
Har du sand som inte går att spola ner i toaletten och därför kastar renset i en påse kan biologiskt nedbrytbara hundpåsar kanske vara något att kika på.

Pälsvård
En korthårig katt klarar oftast att hålla sin päls fin själv. En långhårig katt däremot kan ibland (motvilligt) behöva tvättas. Om din katt behöver badas finns ekologiska och kemikalievänliga kattschampo tillgängliga på marknaden idag. Svenska Masterpet tillverkar ekologiska produkter för katter och hundar. Även John Masters Organics erbjuder ett Pet Shampoo. Båda går att hitta på nätet.
När du borstar din katt, kompostera hårtussarna från hårborsten, eller släng ut dem så tar naturen hand om dem. Hår ska inte spolas ner i toaletten då det kan orsaka stopp samt skapar problem i reningsverket.

Leksaker och klösträd
Katter är i regel inte så kräsna och kan leka med det mesta. Ett hederligt gammalt skosnöre räcker långt. Det positiva med kattleksaker är att de ofta inte är omgivna av så mycket förpackning. Det finns även en del ekologiska kattleksaker på marknaden, men om din katt redan har en gedigen leksakslåda finns ingen mening med att köpa nytt. Låt katten slita ut det som finns hemma först.
Ett tips för att göra leksakerna mer intressanta är att dela upp dem i några set med ett antal leksaker i varje och byta set regelbundet, exempelvis varje vecka. Katten får då "nya" leksaker varje vecka och inte hinner tröttna i lika stor skala.
Om du har ett klösträd som börjar se lite visset ut kan du enkelt byta ut repet. Sisalrep finns att köpa lite varstans och att byta det är ett enkelt sätt att reparera klösmöbeln.


Kattgräs
Till innekatten behövs kattgräs om du vill ha dina krukväxter i fred. De färdiga förpackningarna med kattgräs som går att köpa i vanliga mataffärer är ganska stora och ger ganska mycket gräs. I regel hinner katten inte tugga i sig allt gräset innan det vissnar. Det du kan göra då är att odla bara lite åt gången i exempelvis en urdiskad crème fraiche-burk. Gräset räcker då till flera odlingar och mindre behöver slängas för att det hunnit vissna. Bonus är att priset på förpackningen kan slås ut på fler "portioner". När huvudförpackningen är slut kan du plantera annat i den, eller ge den till någon du vet brukar så.

I burken till höger ska en ny omgång odlas så det är färdigt tills den vänstra vissnar.

Gräver din katt i rabatter och/eller blomkrukor? Eller går den i barnens sandlåda och "förorenar"? 
Lägg ut bitar av citronskal i rabatten/blomkrukan/sandlådan. Katter gillar inte doften och går någon annanstans. Miljövänligt för växter, jord, katt och barn. Använd allra helst skalrester från ekologisk citron.

Har du fler zero waste-tips för en grönare katt?

 
_________________________________________________________________
Källor:
(1) Lagerstedt, Jenny och Salö, Freja, Din kattlåda - en riktig miljöbov, 2015-02-21, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/din-kattlada-en-riktig-miljobov (hämtad 2018-02-04).
(2) Lund, Anders, Kattströ i komposten: Tarmparasiterna klarar inte kompostens hetta, Odlaren, nr 3, 1999, http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/odlaren/ODN99-3/ODN99-3C.HTM (hämtad 2018-02-13).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar