2018-02-15

Så skapar du ditt eget zero waste to go-kit

Du har kanske sett att många zero wastare har så kallade to go- eller on the go-kit. Ett sådant kit innehåller några saker som kan vara bra att ha med sig när man lämnar hemmet och är allmänt på väg någonstans. Innehållet i dessa kit kan skilja sig något åt beroende på vad man anser sig ha behov och användning av. To go-kitet är inte samma sak som det man tar med sig till mataffären för att handla så förpackningsfritt som möjligt. To go-kitet är till för de där andra tillfällena då du är på språng, möter upp någon på stan, är hållbart fabulous i allmänhet och så vidare.

Minimalt zero waste to go-kit.

Vad är syftet med ett to go-kit?
Syftet med ett to go-kit är att minimera uppkomst av skräp utanför hemmet. Det man vill uppnå med ett zero waste to go-kit är att kunna köpa ätbara produkter utan att producera onödigt skräp. Men att du försöker leva ett mer sopbantat liv innebär såklart inte att du måste släpa med dig en medicinboll till väska jämt och ständigt. Försök planera så gott du kan och ha med dig de förnödenheter du vet att du faktiskt kommer ha användning av. Utgå från dina vanor.

Vad behöver jag?
Om du vill skapa ett eget zero waste-kit, ta dig en funderare över vad du brukar göra utanför hemmet och inom vilka områden du eventuellt kan tänkas skapa skräp som involverar engångsprodukter. Köper du ofta take away-kaffe, flaskvatten, godis och liknande?
Zero waste är inte besvärligt, i synnerhet inte om man planerar lite.

Exempel på vad som kan ingå i ett zero waste-kit:
  • vattenflaska
  • termosmugg
  • bestick/ätpinnar
  • tygservett
  • bärkasse
  • matlåda/behållare/glasburk
  • liten tygpåse
  • sugrör i glas/rostfritt stål/bambu.

Vattenflaska
Den evigt återkommande vattenflaskan. Vi vill undvika att behöva köpa (dyrt) vatten på flaska och i Sverige där vattnet är drickbart överallt är det i regel enkelt att få sin flaska påfylld.

Termosmugg
För kaffe-/tedrickaren på språng kan en termosmugg vara ett praktisk inslag i to go-kitet. Med en termosmugg behöver du inte få din varma dryck i en engångsmugg som sedan blir till skräp. Dessutom kan du använda muggen till vatten om du inte vill ha med både vattenflaska och termosmugg. Har du ingen termosmugg kan en glasburk med lock fylla denna funktion. Den är inte värmeisolerande, men trä en strumpa/vante/handledsvärmare kring den så är det bara att sörpla på utan att bränna fingrarna.

Bestick
Många zero wastare har med sig bestick i sina kit. Om du exempelvis gärna köper något ätbart som inte går att äta med händerna när du är på språng och du vill undvika plastbestick, rekommenderar jag att du tar en titt i kökets besticklåda. Du behöver inte införskaffa särskilda bestick för detta ändamål. Har du bestick storlek mindre duger dessa utmärkt. Men även bestick i vanlig storlek uppfyller behovet. Inget säger heller att du måste ha med en hel uppsättning med sked, gaffel och kniv. Gaffel och/eller sked täcker de flesta behov. Eller ett par ätpinnar (om du behärskar sådana). Det finns även en fiffig grej som heter spork (sammansättning av spoon och fork, d.v.s. sked och gaffel) som är två bestick i en. Finns i olika storlekar och material.

Tygservett
En tygservett av något slag är praktiskt för att minimera behovet av engångsservetter. En tygservett kan du även svepa in ätbarheter i om nöden kräver. Har du en näsduk fyller den samma funktion.

Bärkasse
En kasse av valfri typ är alltid smart att ha i väskan. Hopvikt tar en kasse inte särskilt stor plats och de gånger du behöver den är det väl värt att bära med den i förebyggande syfte.

Matlåda/glasburk eller annan behållare av något slag
Om du i förväg vet att du ska ut och äta kan det vara smart att ta med en burk av något slag för eventuella rester. De flesta ställen erbjuder snällt en take away-låda (doggybag) om du ber om det till dina rester, så att be om att få det i egen matlåda brukar inte vara några problem. Det är ju ett fint betyg att det var så gott att du inte vill slänga det du inte orkade äta upp.
Om du känner att du vill kunna köpa med dig matvaror från exempelvis lösvikt eller något liknande kan du överväga att ha någon typ av burk eller dylikt med dig. Utgå från dina behov och vanor.

Liten tygpåse
Om du gärna köper något slags snacks kan du enkelt övergå till detta i lösvikt. De flesta vanliga mataffärer har nötter i lösvikt. Även vårt älskade svenska lösgodis är ju en lösviktsvara. Med en egen liten påse för detta eliminerar du behovet av att ta en ny påse varje gång.

Sugrör
I vissa zero wastares to go-kit ingår ett återanvändningsbart sugrör. Dessa brukar vid inköp inkludera en diskborste i lämplig storlek för rengöring. Om du inte har ett sådant kan du ju alltid överväga om det inte går lika bra utan sugrör.

När har man med sitt zero waste to go-kit?
När och vad du bär med dig från kitet styrs av vart du ska och vad du ska göra. Om du har ett välutrustat kit behöver du ju inte släpa runt på hela kitet jämt. Ibland kanske det räcker med bara en eller två grejer. Experimentera och hitta vad som passa dig och din livsstil!


Har du ett zero waste to go-kit och i så fall, vad innehåller det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar