2018-03-03

Vad gör man med all plast efter att man börjat med zero waste?

De flesta har mängder av plastburkar/matlådor i olika storlekar som ligger och dräller i köksskåpen. Om man nu har gått över till zero waste, vad ska man då göra med alla dessa platsburkar och matlådor?
Det finns bara ett svar: Använd dem!

Funktionsdugliga?
Om burkarna fortfarande är funktionsdugliga och fräscha och märkta med glas-gaffel-symbolen finns ingen anledning att göra sig av med dem. I alla fall inte om det innebär att du omgående behöver införskaffa ersättare.
Om du är inne på plast- och kemikaliebantning kan du undvika att använda matlådor i plast till mat som är varm, mat som ska värmas eller fet mat. Du kan alltså fortsätta frysa in rester i matlådorna eller transportera mat i dem och lägga upp maten på en tallrik innan den värms upp.
Att transportera till exempel en smörgås i en matlåda variant plattare är smidigt. Dessutom går lådan att diska och använda igen, vilket gör det till ett bättre alternativ än plastpåse eller gladpack.

En viktig del av zero waste är ju att man ska minska avfallet, alltså vore det onödigt, om inte rent ut sagt dumt, att göra sig av med något som faktiskt går att använda och där ett konkret behov finns. Använd matlådorna tills de gjort sitt och först då är det läge att börja fundera på att ersätta dem med hållbarare alternativ.

Återanvänd
Har du många matlådor, eller om du inte vill använda dem till mat, kan några kanske göras om till förvaringslådor. Kritor, spikar, sytillbehör och andra småsaker är smidigt att förvara i en matlåda. Eller använd matlådorna som avdelare i en byrå- eller kökslåda. Eller varför inte i badrumsskåpet. Använd din kreativitet.
I vårt hushåll köper vi majoriteten av allt bröd löst (i ett medhavt örngott) eller i papperspåse. En del bröd inhandlas dock fortfarande i plastpåse, exempelvis hamburgerbröd. Dessa brödpåsar återanvänds till att frysa in bröd i mindre bitar så att vi inte behöver tina för mycket på en gång.

Kemikalier
Det har diskuterats mycket kring plast de senaste åren. Det har visat sig att plast släpper ifrån sig kemikalier, i synnerhet i kontakt med fet och/eller varm mat. Detta vill man såklart gärna undvika eftersom man inte riktigt vet konsekvenserna av den cocktail-effekt som vi alla utsätts för, det vill säga låga doser av olika kemikalier från olika områden i vardagen. För att minska den mängd kemikalier man utsätts för är utfasning av plast i framförallt köket ett steg många valt att ta. Det prioriterade stället att börja på är den plast som kommer i kontakt med värme. Detta innebär i första hand de redskap som används på spisen.

Plast och zero waste
Att helt komma ifrån plastprodukter är nästintill omöjligt idag. Att leva enligt zero waste-filosofin innebär heller inte att det automatiskt råder totalt plastförbud och att om du råkar använda plast blir du diskad. Få alltså inte panik över all plast du ser i din vardag, utan fasa ut plasten på de viktigaste områdena först och ersätt med hållbarare alternativ allt eftersom.
Du får använda plast även om du är zero wastare. Det hela grundtanken går ut på är att man jobbar mot att minska sitt avfall. Många engångsprodukter är gjorda av plast eftersom materialet är lätt, billigt och allmänt praktiskt. För zero wastaren innebär detta att just plastområdet är det område där det finns mycket att åtgärda. Bli alltså inte modfälld om du råkar få ett sugrör till din kalla dryck trots att du sa att du inte behövde något. Att leva efter zero waste-filosofin är att hela tiden sträva efter att göra skillnad. Om tillräckligt många börjar avböja sugröret/plastskeden/påsen kommer det så småningom att resultera i det motsatta; det blir personen på andra sidan som istället kommer att ställa frågan om du behöver sugrör/plastsked/påse. Förhoppningsvis kommer vi dit inom en inte alltför avlägsen framtid. Och fram till dess är det helt fritt att själv bestämma vilka befintliga flergångsgrejer i plast som man känner sig bekväm med att använda tills vidare.


Hur återanvänder du den plast som fortfarande är funktionsduglig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar